Sari la conținut

Carla Preoteasa: „Mi-ar plăcea ca emisiunea Joia Tineretului să fie un exemplu și pentru posturile de televiziune naționale.”

Carla Preoteasa mi ar placea ca emisiunea joia tineretului sa fie un exemplu si pentru posturile de televiziune nationale reporter si prezentator Dobrogea TV

Tinerii din Constanța au norocul de a fi promovați de cea mai frumoasă emisiune: Joia Tineretului. Mai mult, în această perioadă, orașul de la mare este Capitala Tineretului. În interviul de mai jos, Carla Preoteasa ne povestește mai multe despre această minunată emisiune!

Ce face „Joia tineretului” în timpul săptămânii? Cum identificați talentele din Dobrogrea?

Pentru Joia Tineretului nu cred că există un buton de pauză, nici măcar în timpul săptămânii. Zilele săptămânii au fost mereu pentru a mă documenta și pentru a-i contacta pe cei care urmau să pășească în platoul Dobrogea TV. În general, îi caut pe invitați dar, de multe ori, recunosc că au venit ei la mine. Deși într-o perioadă am încercat să fug cât am putut de mult de rețelele sociale, am ajuns la concluzia că nu pot trăi fără ele. Datorită lor am cunoscut oameni pe care poate nu i-aș fi întâlnit niciodată. Sunt atentă la tot ce apare nou și mă folosesc de rețele pentru a face cunoștință cu oameni frumoși, oameni de la care am ce învăța. Joia Tineretului mi-a oferit astfel de oameni la fiecare ediție.

Cum reacționează oamenii care sunt invitați la emisiune?

Reacțiile sunt diverse și diferite. De cele mai multe ori, invitații se tem de cameră și mă anunță, înainte de a începe filmarea, că vor avea mari emoții și speră din suflet că nu va fi în direct. Îmi place să zâmbesc mult iar acest lucru cred că mă ajută atât pe mine, cât și pe cei cu care stau de vorbă. Vreau să transmit celui din fața mea că această emisiune este despre ei. Despre pasiunile lor, despre proiectele în care se împlică, despre viața lor. La final, reacția mea preferată este „Nu mă așteptam să fie așa relaxat totul și să nu-mi dau seama când a trecut timpul”. Asta mă face să zâmbesc și mai mult.

Din perspectiva ta, cât de importantă este această emisiune pentru Dobrogea?

joia tineretului emesiune dobrogea tv despre tinerii din Constanta

Proiectul Joia Tineretului a devenit în primul rând foarte important pentru mine. Mă leagă multe amintiri frumoase de această emisiune și sper că pot transmite asta și la televizor. Cred că Dobrogea avea nevoie de o astfel de emisiune pentru că, din punctul meu de vedere, tinerii chiar merită să fie promovați iar televiziunea poate face acest lucru.

Constanța este Capitala Tineretului din România. Ce înseamnă acest lucru pentru emisiunea „Joia tineretului”?

Pentru Joia Tineretului, titlul pe care l-a primit Constanța i-a oferit multe ediții dragi. Cei care au adus Constanței acest titlu sunt plini de energie și au făcut tot ce au putut pentru a-i face pe tineri să se reîndrăgostească de acest oraș. Cu alte cuvinte, pentru Joia Tineretului, acest titlu înseamnă oameni frumoși, inspirație și idei noi pentru ediții.

Cum este atmosfera la „Joia tineretului” în această perioadă, când Constanța este Capitala Tineretului?

Văd câteva schimbări (pozitive) de când Constanța a căpătat acest titlu. Au avut loc diverse evenimente sau proiecte inițiate de tineri cu care am avut și eu ocazia să stau de vorbă. Pentru mine, acest lucru înseamnă foarte mult.

Cine sunt tinerii care v-au rămas vii în memorie pentru activitățile lor?

S-ar putea să sune clișeic însă, fiecare invitat și-a pus amprenta asupra mea, mai mult sau mai puțin. Emisiunea Joia Tineretului își propune să arate lucrurile pozitive din viața tinerilor din Dobrogea și nu numai. Mai toată ziua suntem bombardați de informații și știri care, trebuie să recunoaștem, tratează subiecte grele și negative de cele mai multe ori. Când ai aprins televizorul la ora 18:00 pentru jurnalul de știri, esti pregătit de orice nouă informație sau de o posibilă tragedie. Când ai aprins televizorul pentru Joia Tineretului, scopul este să uiți pentru 30 de minute de cele auzite mai devreme și să faci cunoștință cu niște tineri care vor să aducă o schimbare și care vor să fie auziți. Așadar, toți tinerii mi-au rămas în memorie. Artiști, antreprenori, studenți, elevi, medici, voluntari, activiști de mediu, de la toți am avut de învățat câte ceva.

Au fost tineri care au refuzat să vină la emisiune? (De ce au refuzat?)

Sigur că da. Presa nu a fost întotdeauna prea prietenoasă cu cei din jur. Probabil de aici pleacă și frica oamenilor de camera și teama de a nu fi judecați de ceilalți. Acum însă, cred că jurnaliștii nu ar trebui să fie văzuți precum niște oameni care vor să stârnească frică și intimidare cu prima ocazie. Cred că un zâmbet ar putea să ofere încredere oamenilor iar ăsta este motivul principal pentru care îmi tratez invitații cu zâmbete.

Cum se desfășoară emisiunea în timpul Pandemiei?

Mereu râd când îmi amintesc de perioada aceea. Abia atunci am înțeles cât de importantă este echipa și cât de important este rolul fiecăruia în procesul de producție. Joia Tineretului nu este doar despre realizatorul pe care telespectatorii îl văd săptămânal. Este despre producători, cameramani, reporteri, editori video etc… Îmi amintesc cum întorceam casa cu susul în jos pentru a-mi face un decor potrivit pentru a filma de acasă. Mobilă mutată, decorațiuni prin toata casa, trepiede improvizate și nervi mulți. Amintirea mea preferată de atunci este când am pierdut o zi întreagă pentru un interviu de 10 minute. Am uitat să dau rec de 3 ori, am oprit sunetul la laptop fără să vreau, mi-a căzut telefonul de pe trepiedul improvizat de cel puțin 4 ori, s-a oprit curentul iar când credeam că nu se va mai întâmpla nimic, vecinul meu s-a hotărât să renoveze și să folosească bormașina fără întrerupere. Am avut parte de un happy end totuși și, după doar jumătate de zi, am reușit să închei filmarea.

Cum vezi viitorul acestei emisiuni?

Nu știu cum va fi viitorul acestei emisiuni însă, îmi doresc să cred că va exista unul. Mi-ar plăcea ca emisiunea Joia Tineretului să fie un exemplu și pentru posturile de televiziune naționale. Sunt conștientă de faptul că televiziunea pierde teren în fața platformelor de social media însă, cred că există soluții chiar și pentru formatele tv. Așadar, văd un viitor al emisiunii însă, depinde foarte mult de urmăritori. O emisiune depinde foarte mult de publicul său. Fără el, este egală cu 0 iar viitorul devine din ce în ce mai îndepărtat.

Ca prezentatoare a unei emisiuni frumoase, ce planuri de viitor ai?

Plănuiesc să încerc cât mai multe din acest domeniu. M-am îndrăgostit de jurnalism și nu mă văd făcând altceva. Sper să mă dezvolt ca jurnalist și să câștig încrederea oamenilor. În meseria asta, daca nu câștigi încrederea celor care te urmăresc, înseamnă că nu faci încă ce trebuie. Iar după ce o câștigi, trebuie să ai grijă să nu o pierzi niciodată.

_____________

Alte interviuri frumoase găsiți în rubrica cu interviuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.