Sari la conținut

Luca Popescu Patricia Laura: „Pe viitor îmi doresc să dezvolt și mai mult activitatea de antrenor.”

Luca Popescu Patricia Laura Karate Dynamic Constanta antrenor sensei centura neagra luptator arte martiale interviu idei si oferte Romania

În acest interviu vin să-ți fac cunoștință cu un om deosebit: Luca Popescu Patricia Laura. Este, întâi de toate intelectuală, specialistă în psihologie, și nu în ultimul rând luptătoare de Karate, deținătoare de centură neagră. Înțelepciunea și sportul sunt modul sănătos de viață al protagonistei. Deci, haideți să facem cunoștință cu ea!

Pagina de facebook – C.S Karate Dinamic Constanța!

Bună. Te rog să ne povestești mai multe despre tine: ești Sensei și psiholog. Cum găsești timp pentru ambele?

Karate-ul a fost prima mea dragoste, apoi a apărut și a doua dragoste, psihologia. Este întradevăr o provocare sa ai un job de 8h care implică și o navetă iar apoi sa fii odihnit și pregătit de un antrenament. Sunt sigură ca pot face acest lucru deoarece îmi place foarte mult sportul și nu mă văd fără el. Este adevărat ca eu nu mai concurez la competiții dar antrenez cu drag de la vârsta de 16 ani.

Mulți dintre noi vedem doar succesul, nu și anii de muncă. Povestește-ne, te rog, cum ai ajuns Sensei?

Sportul de performanță cere multe sacrificii și multă muncă. Practic arte marțiale de la vârsta de 9 ani. De-a lungul timpului cea mai grea perioadă a fost adolescența pentru ca sportul îmi fura multe momente importante (banchet, majorate, întâlniri etc). Cu toate astea am avut suportul părinților mei care nu m-au forțat ci doar mi-au prezentat matur avantajele și dezavantajele de a renunța. Sempai ( ajutor de sensei am ajuns la 16 ani) iar apoi pe la 20 sensei. Pentru mine a fost o trecere firească și desi m-am retreas ca sportiv mi-a dat ocazia să fiu ancorată în sportul pe care il iubesc de mică. Dacă nu ar fi fost sportul cu siguranță nu eram cine sunt astăzi și nu aș fi avut privilegiul să văd lumea și să călătoresc.

Pe pagina de facebook C.S Karate Dinamic Constanta sunt mai multe fotografii cu părinții tăi. A devenit Karate o tradiție a familiei?

Provin dintr-o familie de sportivi. Mama a fost gimnastă de performanță, iar tata rugbist. Dragostea de sport mi-a fost așadar insuflată încă de la început. Ai mei s-au reprofilat pe karate datorita mie, din dragoste, pentru a mă susține dar și pentru ca primul meu antrenor s-a mutat în Canada și i-a rugat sa preia clubul.

Mă mândresc cu faptul că împreună cu mama am fost compioane europene la proba de kata echipe.

În timp sala de sport a devenit o a doua familie și a rămas așa.

De la câți ani un copil poate incepe să practice Karate?

Noi primim copii la sală de la vârsta de 3 ani jumătate însă din proprie experiență pot spune că uneori vârsta copilului nu este mai importantă decăt temperamentul, caracterul și educația unui copil. Avem copii de 3 ani și putin care se adaptează foarte ușor și respect regulile și copii de 9 ani care nu se pot adapta. De aceea îi sfătuim pe părinți să îi aducă la sală pentru a se familiariza cu artele marțiale și pentru a descoperi dacă le place acest sport. Mulți copii au o problemă cu faptul că artele marțiale implică mult disciplină dar suntem foarte încântați când părinții ne spun ca văd o schimbare la copilul lor și sunt multumiți. Rolul nostru nu este să formăm doar sportivi ci și viitori adulți buni și frumoși.

Cât de important este ca un copil să știe Karate. Ce învață el la antrenamente?

In primul rând face sport și sportul este esential pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil începând de la motricitate, la disciplină și la socilizare. La antrenamente mulți copii vor doar să se bată însă au dificultăți în a recunoște stânga și dreapta. Karateul Shotokan nu instigă la violență ci pune accentul pr autoapărare cu mențiunea ca nu este de dorit niciodată să ne folosim cunoștințele decăt în situații limită. Avem o politică non-violență foarte strictă și nu vrea ca nimeni să fie rănit din cauza celor învățate la sală.

Așadar la antrenament dezvoltam motricitatea, viteza de reacție, forța fizică, învățam blocuri și atacuri dar ne și jucăm jocuri care să ne stimuleze creativitatea, cooperarea în echipă și creșterea toleranței la frustrare.

Ce trebuie să știe părinții înainte de a-și aduce copilul în sala de antrenamente?

În primul rând nu este nevoie initial de un kimono. Copilul are nevoie de un trening, de încăltări flexibile sau dacă dorește poate lucra desculț așa cum este tradiția. Nu recomandăm șosetele pentru că alunecă. În al doilea rând e importand să aibă apă la ei pentru a se hidrate în timpul pauzelor. Este foarte important să aibă acceptul medicului pentru efort, aviz pe care îl vom cere la înscrierea în club pentru că sănătatea copiilor este cea mai importantă și trebuie să știm cum să reacționăm în caz de există vreo problemă.

Recomandăm și buna dispoziție, zâmbetele și cheful de sport la pachet!

C.S Karate Dinamic Constanta pune accentul pe pregătirea luptătorului pentru situațiile care pot apărea în stradă sau pune mai mult accent pe pregătirea pentru competiții?

Sunt copii și părinți care doar doresc mișcarea, nu vor să facă performanță. Alți sportivi au rezultate remarcabile la competiții locale și internaționale. Totul depinde de dăruire și chemare. Accentul este pus pe ambele lucruri și cumva se îmbină pentru că probele competiționale implică o bună cunoaștere a tehnicilor de apărare și aplicarea lor.

Cea mai mica campionă mondială din cadrul clubului avea doar 6 ani iar cel mai longeviv sportiv are peste 70 de ani. Karateul nu discriminează în funcție de vârstă.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le invețe un karateka de-a lungul anilor de antrenament?

Să se apere clar, să devină mai curajos, să aibă o stima de sine crescută, sa respecte regulile, să reacționeze matur și adecvat în anumite context sociale, sa aibă rabdare, să muncească pentru ce își dorește și să accepte că uneori e ok să pierzi.

karate dynamic Constanta inscrieri pentru antrenamente copii si adolescenti

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat practicând și predând Karate?

Sa fiu mai puțin impulsivă, un mare defect de al meu.

Să muncesc din greu și să fiu ambitioasă.

Sa fiu o prietenă bună și să impart cu ceilalți.

Să nu renunț la primul obstacol.

Să îmi urmez visul chiar dacă uneori pare imposibil.

Și încă învăt în fiecare zi de la copii pe care îi antrenez. Sunt o sursă minunată de energie pozitivă și lucruri noi.

Ce planuri de viitor are Luca Popescu Patricia Laura?

Pe viitor îmi doresc să dezvolt și mai mult activitatea de antrenor. Îmi doresc să îmi găsesc un echilibru astfel încât să pot avea energia necesară pentru tot ce imi propun. Pe lângă asta mă văd cu propriul meu cabinet de psihoterapie, îmi doresc nespus să ridic puțin stacheta cu grupuruile de psihoterapie și îmi doresc să termin de scris un roman pe care îl am în plan de ceva timp, pentru că a treia mea dragoste este să scriu.

Cert este că ma veți găsi mereu în sală antrenând cu drag alături de mama și tatăl meu, sperând să formăm noi sportivi talentați pe viitor.

Îți multumesc pentru acest interviu și vă astept cu drag la sala Flămânda pentru a descoprii împreună tainele artelor marțiale.

______________________

Alte interviuri găsiți în rubrica de interviuri.

2 comentarii la „Luca Popescu Patricia Laura: „Pe viitor îmi doresc să dezvolt și mai mult activitatea de antrenor.””

  1. Popescu Brindusa Mariana

    Felicitari pentru acest articol,mult succes în ceea ce v-ați propus,cât mai mulți oameni frumoși în paginile site-ului dumneavoastră.
    Sensei Laura,urmează ți calea cu încredere,modestie si multă dragoste în tot ceea ce faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.