Sari la conținut

Radu Mara Mădălina: „…dacă din perspectiva planului personal nu te dezvolți, nu poți avea așteptări.”

radu mara madalina dezvoltare personala

În acest interviu vorbim cu Radu Mara Mădălina, Consilier pentru dezvoltare personală și editor coordonator la Must Read magazine, despre dezvoltare personală. Nu este deloc sănătos mintal și spiritual să eviți dezvoltarea personală, mai ales că lucrând asupra ta poți realiza lucruri cu adevărat frumoase. Deci, nu lăsa nimic de azi pe mâine. Începe să lucrezi conștient asupra ta începând de astăzi.

Pagina de facebook Must Read Magazine – click aici.

Mai ții minte prima carte pe care ai citit-o? Ce gânduri ți-au încolțit atunci?

Am citit prima carte… undeva, cândva, în copilărie. E vorba de un exemplar destul de vechi din Fram, ursul polar, de Cezar Petrescu. Știam deja să citesc de pe la vreo cinci ani (nu îmi amintesc cum am învățat), citeam povești, reviste de benzi desenate, dar Fram a fost prima carte pe care am perceput-o ca atare (mergeam pe premisa că o carte trebuie să fie groasă și „o poveste întreagă”). Îți dai seama că acum mi se pare destul de banală, dar atunci mi-a plăcut enorm și așa am început un soi de „vânătoare” de astfel de cărți pe care nu le citeam într-o jumătate de oră și care mă țineau ocupată câteva zile, într-o perioadă când nu aveam smartphone, televizorul nu prindea decât TVR 1 și, cu indulgență, TVR 2, iar desenele animate erau abia seara, în jur de ora 18:00.

Ce rol au avut lecturile în dezvoltarea personală a ta? Care au fost cărțile care te-au marcat?

Consider că cititul contribuie la dezvoltare la modul general – orice tip de dezvoltare. De exemplu, de cele mai multe ori ne ratăm voluntar educația permanentă prin faptul că ocolim cărțile în favoarea altor tipuri de divertisment. Pe mine, cărțile m-au învățat să vorbesc și să scriu corect, să-mi formez principii, să-mi construiesc valori, să selectez informațiile, să am o comunicare asertivă și lista poate continua. Citesc orice gen literar și, din punctul de vedere al dezvoltării personale, pot afirma că atât ficțiunea, cât și nonficțiunea pot contribui în egală măsură la evoluția intelectuală și emoțională a unui individ. La capitolul cărți care m-au marcat aș include fiecare carte din care am avut posibilitatea să învăț ceva nou, să aflu ceva ce nu știam.

Ai o rețetă cu ajutorul căreia alegi corect cărțile pe care le citești?

Cât mai simplu spus, nu. Aleg din raft ceea ce mă interesează sau, în ceea ce privește o carte de ficțiune, procedez și eu ca oricine după părerea mea – ori citesc sinopsisul, ori caut review-uri în online, ori primesc recomandări.

În prezent, tehnologia este un atu pentru dezvoltarea personală sau vine în detrimentul acesteia?

Depinde de modul în care o folosește fiecare. Dacă folosești tehnologia pentru a juca Candy Crush non-stop, atunci nu doar că nu te vei dezvolta personal, dar s-ar putea să te alegi și cu un sindrom de Tunel Carpian sau cu probleme de vedere. La polul opus, dacă folosești tehnologia pentru a-ți facilita învățarea, pentru a comunica, pentru a transmite mesaje utile din punct de vedere social, atunci da, putem spune că progresul tehnologic reprezintă un atu pentru dezvoltarea personală. Din acest punct de vedere, cred că cel mai important este să nu uităm că viața se trăiește offline, nicidecum virtual.

Ești Cadru Didactic și Consilier pentru dezvoltarea personală certificat internațional, și cu această ocazie aș vrea să te întreb: este vreodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe a lucra asupra noastră?

Un prea devreme, în mod cert, există. Nu se va apuca un copil de 2 ani să lucreze conștient și voluntar asupra propriei dezvoltări personale. Cu toate acestea, prea târziu nu poate fi. Totul ține de alegerile noastre, de cât de motivați suntem, de cât curaj avem să ne luăm viața în propriile mâini și să ieșim din zona de confort pentru a produce schimbarea dorită. Lucrurile nu se petrec peste noapte. Nici măcar acelea din sfera personală. Trebuie să ne decidem în primul rând asupra a ceea ce vrem – culmea, atât de mulți oameni pot spune ceea ce nu vor, dar prea puțini sunt conștienți de ceea ce își doresc cu adevărat.

Ulterior alegerilor făcute, urmează acel pas horror către necunoscut, acel pas riscant, sinonim cu asumarea propriilor alegeri. În acest punct se iese din zona de confort și e destul de dificil. Dacă mai departe se va persevera și nu se va renunța la primul obstacol, se va atinge orice scop. De ce dezvoltare personală? Pentru că, dacă din perspectiva planului personal nu te dezvolți, nu poți avea așteptări în niciun domeniu al vieții de zi cu zi și practic viața se va trăi singură în timp ce omul se plafonează într-o rutină toxică, cel mai adesea impusă de alții.

Care sunt provocările atunci când începem să lucrăm asupra dezvoltării personale?

Cea mai mare provocare este aceea de a începe să te dezvolți. Așa cum am precizat anterior, asumarea alegerilor se transformă într-o dificultate destul de urâtă, deși sună oarecum banal și lejer în teorie. Apare tendința de stagnare – vestita procrastinare de genul „lasă pe mâine”, „e destul timp” și până la urmă devine „las-o că merge și-așa”. A fi perseverent reprezintă iarăși un efort destul de consistent, iar gestionarea timpului, într-un azi care cere suta la oră, este o altă provocare.

La ce repercusiuni duce ignorarea procesului de învățare și autodezvoltare?

La eșec. Eșec în viața personală, eșec în viața profesională, eșec în tot ceea ce vrei să faci și pe urmă te miri că „nu îți iese” sau dai vina pe „ghinion”, „soartă” sau mai știu eu ce. A alege să rămâi în rutină, să te resemnezi, să te plafonezi, să stai în același cerc confortabil dar vicios (pentru că și astea sunt tot alegeri) înseamnă să nu reușești, să acumulezi regrete, să nu știi vreodată cum ar fi fost dacă, să nu cunoști succesul, bucuria adevărată, stima de sine sau relațiile interpersonale valoroase care te determină să te ridici, nu să stagnezi. Iar eșecul unui om contribuie la eșecul unei societăți și așa se formează un lanț otrăvitor în timp ce obișnuim să afirmăm „țara ne vrea proști”. De fapt nu, noi suntem cei care alegem. Mereu.

Cum încearcă revista Must Read Magazine să aducă un aport pentru dezvoltarea personală a fiecăruia dintre noi?

Am încercat și încerc prin intermediul revistei Must Read Magazine să contribui la dezvoltarea personală a oamenilor, atât prin intermediul articolelor din sfera dezvoltării personale, cât și prin recenzii și cronici ale unor cărți citite sau prezentarea unor oameni de la care avem ce învăța.

Ce te inspiră să lucrezi asupra acestei reviste minunate?

Faptul că știu că pot contribui la dezvoltarea societății în care trăiesc e un motiv suficient de puternic care m-a pus și mă pune în mișcare. Poate că nu aduc o schimbare pocnind din degete, dar sprijin în măsura putinței proprii dezvoltarea fiecărui om pentru că știu că fiecare persoană contează într-un bine pe care-l dorim colectiv.

Ce planuri de viitor are Radu Mara Mădălina?

Îmi doresc să devin o versiune a mea din ce în ce mai bună, să îmi duc proiectele la bun sfârșit, să realizez lucruri frumoase și să reușesc să îmi păstrez valorile și principiile intacte, indiferent de contextul social. În rest, planuri… eu zic să văd ce are viața de oferit și să aplic aforismul „viața are jocul ei, eu am regulile mele”.


Alte interviuri frumoase găsiți aici: rubrica cu interviuri cu oameni interesanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.